Rafiki door Europa

Het begon allemaal in januari 2019. Toen kocht ik samen met Jehan een huisje, op wielen! De witte Opel Movano droeg de naam Rafiki en had al meer dan 10 jaar de wereld rondgereisd. En nu was het eindelijk aan ons! Toch heeft het tot december 2020 geduurd voor we samen met Rafiki de wereld introkken. Of toch Europa. Of eigenlijk gewoon Zweden (de kleurencombinatie van onze jassen geeft het al weg).

Rafiki, Jehan en Elisa

Bijna vijf maanden na onze oversteek op de Stena Scandinavica van het Europese vasteland naar Göteborg (dat trouwens als ‘Jutteburry’ wordt uitgesproken) bevinden we ons nog steeds in Zweden. De pandemie wierp een schaduw over ons oorspronkelijke plan om gedurende een jaar door Europa te reizen. Maar Zweden is oh zo mooi en oh zo groot! Er zijn in Zweden maar liefst 30 adembenemende nationale parken (goed voor 1,6% van het totale landoppervlak) en ontelbaar veel indrukwekkende natuurreservaten (ongeveer 11%). Eén van onze doelen hier is om zoveel mogelijk nationale parken te bezoeken. Momenteel hebben we er al zes kunnen aanvinken. Woehoew, één vijfde!

Daarnaast is Zweden het perfecte land om in rond te reizen met een campervan. Dankzij het allemansrecht mogen we overal Rafiki parkeren om te genieten van de natuur en om te slapen. Dit geldt niet op privéterrein en wanneer er letterlijk aangegeven staat dat overnachten verboden is. Het enige wat ze van ons verwachten is dat we de plek achterlaten zoals we ze gevonden hebben. Maar dat vinden wij maar meer dan logisch. Bovendien is van slaapplek naar slaapplek rijden in Zweden hemels. Niet alleen omdat we dankzij Trafikverket regelmatig ons water kunnen aanvullen en kunnen genieten van een proper toilet maar vooral omdat alles zo uitgestrekt is. Je rijdt uren aan een stuk door bossen of tussen de bergen. Ten noorden van de poolcirkel kom je meer rendieren dan auto’s tegen. De eerste keer dat we rendieren tegenkwamen op de weg (we waren nog maar net Zweeds Lapland binnengereden en daar waren ze al) vertraagden we om foto’s te trekken, ondertussen vertragen we nu alleen om te vermijden dat we een rendier aanrijden. Ze zijn dus echt overal!

Hoe dan ook, onze reis door Europa is momenteel “gereduceerd” tot een reis door Zweden. En het is hier zalig!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *